Češi dodali technologii pro měření silnic v Ontariu

Prosadit se s novými unikátními technologiemi v Kanadě není jednoduché. Země javorového listu je sice otevřena obchodu, ale v mnoha ohledech je také poměrně konzervativní. To se týká zvláště uplatnění technologií ze zahraničí, zvláště pokud jde o vzdálenější zahraničí, než jsou Spojené státy. O to větší je úspěch české společnosti Exact Control System, která dodala technologii pro měření silnic v Ontariu.

Ilustrační foto: Shutterstock

Jde o první velký kanadský silniční projekt, který česká firma realizovala, a to pro ontarijské ministerstvo dopravy na dálnici číslo 10. Společnost v Kanadě působí prostřednictvím své kanadské dceřiné firmy Control System CA, zřízené ve spolupráci s agenturou CzechTrade v provincii Alberta. Již několik let je dodavatelem tamního důlního průmyslu, kterému poskytuje high-tech geodetické služby.

Přesný 3D model silnice

Technologie EXACT Street, která zajišťuje unikátní přesnost měření, usnadní opravy silnic díky velmi přesnému 3D modelu silnice s optimálními parametry. Dojde tak nejen k úspoře materiálu a nákladů při frézování silnice, ale kvalitnější silnice bude také znamenat jak vyšší bezpečnost jízdy, tak snížení spotřeby pohonných hmot.

Využití české technologie na osmi kilometrech dálnice u města Orangeville, ležícího asi 80 kilometrů na sever od ontarijské metropole Toronta, vyvolalo i zájem v místních médiích (Orangeville.com či Construction Links). Těm informace od společnosti Control System zprostředkoval Generální konzulát ČR v Torontu, který s Control System CA v Ontariu spolupracuje. Kanadské zprávy zaujaly i v České republice (Lidovky.cz).

Úspěšný dálniční projekt je dobrým předpokladem pro další využití a šíření technologie jak v Kanadě, tak v celé Severní Americe, kde jsou místní reference jedním z nezbytných stavebních kamenů a podmínek úspěchu. Realizace pilotního projektu v Ontariu tak může výrazně pomoci otevřít dveře k dalším projektům v rozsáhlé dálniční síti v Kanadě i ve Spojených státech.

David Müller, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Torontu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět