NĚMECKO PRACUJE NA VYUŽITÍ CO₂ PRO ZELENOU EKONOMIKU

Zpracování oxidu uhličitého v souladu s principy udržitelnosti a zelené ekonomiky se stává klíčovým tématem pro dosažení klimatických cílů a ochranu životního prostředí. Německo jako jeden z globálních lídrů v oblasti ekologických inovací intenzivně pracuje na vývoji technologií, které umožňují efektivní využití CO₂ jako suroviny pro výrobu obnovitelných paliv a chemických produktů. Mezi klíčové technologie patří výroba zeleného vodíku, ekologická produkce methanolu a výroba udržitelných leteckých paliv (SAF).

Ilustrace: Shutterstock

Zelený vodík, získávaný prostřednictvím elektrolýzy vody za využití obnovitelných zdrojů energie, představuje základní prvek pro dekarbonizaci energetiky i průmyslu. V kombinaci s CO₂ lze následně vyrábět ekologický methanol, který nachází široké využití jako palivo či surovina v chemickém průmyslu. Současně se rozvíjí technologie na výrobu udržitelných leteckých paliv (SAF), jež mají potenciál výrazně snížit uhlíkovou stopu letecké dopravy. Tyto iniciativy, podporované německou vládou, představují důležitý krok k dosažení klimatické neutrality (závazek EU k dosažení klimatické neutrality do roku 2050) a transformaci směrem k cirkulární a udržitelné ekonomice.

VÝROBA ZELENÉHO VODÍKU

Zelený vodík hraje významnou roli při přeměně bývalých důlních oblastí na centra udržitelné energie. Příkladem takové přeměny je Anwenderzentrum h2Herten, které představuje společný projekt města Herten, spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko a soukromých společností. V bývalém areálu dolu s ukončenou těžbou Ewald bylo veřejnými výdaji vybudováno centrum pro energetickou změnu s využitím vodíku. V rámci projektu v technologickém centru h2Herten probíhá výroba zeleného vodíku prostřednictvím elektrolyzéru napojeného na vlastní větrnou elektrárnu, provoz čerpací stanice vodíku pro osobní i nákladní vozy a testovací linka vodíkových technologií.

Německo je lídrem v oblasti zeleného vodíku a v roce 2020 spustilo Národní vodíkovou strategii (Nationale Wasserstoffstrategie), která zahrnuje investice v řádu miliard eur do infrastruktury, výzkumu a vývoje. Plánuje vybudovat rozsáhlou strukturu elektrolyzérů a vytvořit síť pro přepravu a skladování vodíku, která by mohla být propojena s ostatními evropskými zeměmi. Zelený vodík má potenciál nahradit fosilní paliva v mnoha odvětvích, včetně chemického průmyslu, kde slouží jako vstupní surovina pro další ekologické produkty.

Projekty na získávání vodíku, methanolu a chemikálií z koksárenských a hutních plynů se zabývá například Carbon2Chem (ThyssenKrupp) v Duisburgu, kde v současné době probíhají dvě fáze, a to dlouhodobé testování výroby vodíku společně s provozem demonstrátoru výroby methanolu. V aktuálně připravované třetí fázi se připravuje experimentální linka pro výrobu udržitelného leteckého paliva SAF pro účely ukázky technologie a získání materiálu pro další testy. Technologie byla postavena a je provozována s využitím dotací na vývoj a výzkum.

Foto: Generální konzulát ČR v Düsseldorf

EKOLOGICKÁ VÝROBA METHANOLU

Methanol, základní surovina pro mnoho chemických procesů a také palivo, může být vyráběn ekologicky kombinací CO₂ a zeleného vodíku. Německo v této oblasti opět zaujímá vedoucí pozici díky pokročilým technologiím, které umožňují využívat přebytečnou obnovitelnou energii k výrobě chemických produktů, včetně methanolu. Například společnost BSE Methanol v Lipsku se zaměřuje na výrobu zeleného methanolu z obnovitelných zdrojů. Zelený methanol má široké využití například v oblasti ekologicky nezávadných pohonných hmot, v některých oblastech by mohl být i alternativou zeleného vodíku.

VÝROBA UDRŽITELNÝCH LETECKÝCH PALIV

Letecký průmysl patří mezi největší producenty emisí skleníkových plynů. Udržitelná letecká paliva (SAF) se proto stávají jedním z hlavních řešení, jak tuto situaci zlepšit. SAF jsou vyráběna z obnovitelných zdrojů nebo recyklovaných surovin a mohou výrazně snížit uhlíkovou stopu letecké dopravy. Německo je v Evropě jedním z průkopníků v oblasti výroby SAF a již nyní investuje do výzkumu a vývoje těchto paliv, stejně jako do jejich integrace do současné letecké infrastruktury.

Spolupráce mezi německými leteckými společnostmi, rafinériemi a výzkumnými centry je klíčovým faktorem úspěchu této technologie. Německé společnosti se snaží SAF zavádět do komerční letecké dopravy a tím podporovat přechod na udržitelnou leteckou mobilitu, která je zásadní pro dosažení klimatických cílů v oblasti dopravy.

ZÍSKÁVÁNÍ DALŠÍCH SUROVIN Z CO₂ A ODPADU

Jedním z největších průlomů v oblasti cirkulární ekonomiky je využití CO₂ a odpadu jako zdroje pro výrobu nových hospodářsky využitelných produktů. Německo vyvíjí technologie, které umožňují zachycovat CO₂ a přeměňovat ho na širokou škálu produktů, včetně syntetických chemikálií, plastů nebo stavebních materiálů. Tyto technologie nejen pomáhají snižovat emise, ale také poskytují ekonomický přínos tím, že vytvářejí hodnotné produkty z odpadu.

Německá vláda podporuje rozvoj výše uvedených technologií prostřednictvím národních strategií a spolupráce s průmyslovými partnery, což jí umožňuje rychlejší pokrok v oblasti dekarbonizace a cirkulární ekonomiky. Zpracování CO₂ v souladu s principy udržitelnosti a zelené ekonomiky se stává jedním z hlavních pilířů dekarbonizace. Německo díky svým rozsáhlým investicím a inovacím v oblasti zeleného vodíku, methanolu, SAF a recyklace odpadu rychle postupuje kupředu a nastavuje vysokou laťku pro ostatní evropské země.

Česko má v této oblasti značný potenciál. Generální konzuláty ČR v Düsseldorfu a Drážďanech společně s agenturou CzechInvest a za podpory projektů ekonomické diplomacie (PROPED) k tomuto tématu uspořádali studijně-pracovní návštěvu v Severním Porýní-Vestfálsku, Sasku a Hesensku s názvem CO2 mise. Mise se zúčastnili zástupci osmi firem a výzkumných institucí, kteří navštívili pět realizovaných projektů záchytu a využití CO2 a energetické změny, konkrétně bse Methanol v Lipsku, Carbon2Chem v Duisburgu, Anwenderzentrum h2herten, Projekt Access na Heinrich-Heine-Universität v Düsseldorfu a Výzkumné centrum Jülich (Forschungszentrum Jülich).

Petra Appelbaum, ekonomická specialistka, Generální konzulát ČR v Düsseldorfu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět