PORTUGALSKO ZASÁHLA NIČIVÁ VLNA POŽÁRŮ. ZEMĚ HLEDÁ INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY

V době, kdy Česko bojovalo s ničivými povodněmi po celé zemi, se Portugalsko naopak potýkalo s obrovskými lesními požáry. Mezi 15. a 20. zářím propukla silná vlna lesních požárů, které pohltily kolem 135 tisíc hektarů. Celkem pak během letošního roku bylo na území celé země spáleno téměř 147 tisíc hektarů plochy, což je třetí největší hodnota za posledních deset let. České firmy by mohly Portugalsku nabídnout inovativní řešení požární ochrany.

Foto: Shutterstock

 V kritických dnech navíc v důsledku požárů, které zasáhly především severní a střední oblasti Portugalska, zemřelo devět lidí a více než 170 bylo zraněno. Na místě zasahovaly téměř 4 tisíce hasičů, více než tisíc vozidel a kolem 30 letadel, včetně letadel a vrtulníků Canadair. Místní hasiči zde museli bojovat se 42 aktivními požáry najednou. Lesní požáry navíc podle služby Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) uvolnily rekordní emise. Tato hodnota zahrnuje jak emise uhlíku, tak škodlivé znečišťující částice, jako jsou PM10 a PM2,5.

Premiér Luís Montenegro vyhlásil pro nejpostiženější oblasti „stav kalamity“ a ministryně životního prostředí a energetiky Maria da Graça Carvalho připustila souvislost mezi požáry a změnou klimatu, i když též zmínila dopad lidských faktorů, které při neopatrnosti v extrémně vysušené krajině způsobují požáry. Navíc přidají-li se k tomu extrémně nepříznivé povětrnostní podmínky.

POTŘEBA ÚČINNÉ PREVENCE I ZVLÁDÁNÍ POŽÁRŮ

Je zcela evidentní, že ničivé požáry zdůrazňují čím dál větší potřebu účinnější strategie jak prevence, tak řízení požárů, včetně zlepšení hospodaření v lesích. Jak prohlásil současný ministr zemědělství José Manuel Fernandes během oficiálního setkání s českou delegací Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova na Ministerstvu zemědělství a rybolovu v Lisabonu (ještě před osudnými požáry), chytré lesní hospodaření je jednou z klíčových složek pro ochranu a prevenci požárů. Například zdejší lesníci se snaží sázet korkové duby jako ochranný val, který efektivně ochrání jiné stromy a křoviny, které se nachází uvnitř vysázeného území. Je totiž prokázáno, že korkové dřevo je odolné vůči ohni. 

Portugalská vláda současně usiluje o zvýšení informovanosti o prevenci požárů a posílení zdrojů pro boj s požáry. To znamená, že vláda pracuje na zajišťování větší dostupnosti vzdušných zdrojů, tedy hasících letadel. Stejně jako další státy Evropské unie čelí jejich nedostatku. Vedle toho je cílem zajišťovat průběžné školení pro hasiče. Ukázalo se totiž, že rychlá reakce úřadů a podpora místní komunity byla zásadní pro zmírnění škod.

PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ FIRMY

Zahraniční firmy, které nabízí řešení požární ochrany, mohou nalézt v Portugalsku slibný trh, protože rostoucí potřeba posílit odolnost proti lesním požárům a chránit komunity, infrastrukturu a přírodní zdroje vytváří příležitosti pro inovativní technologie a služby.

Mezi těmito technologiemi vynikají například technologie monitorování a včasné detekce (drony, satelity a termokamery pro monitorování v reálném čase a včasnou identifikaci ohnisek požáru); řešení lesního hospodářství (zařízení pro čištění a údržbu lesů, software pro udržitelné hospodaření v lesích); bojové a zadržovací infrastruktury (požární vozidla, vybavení a osobní ochranné prostředky pro hasiče); školení a školicí řešení (simulátory virtuální reality); či udržitelné a ekologické produkty (ekologické retardéry hoření a ohnivzdorné stavební materiály).

ZEMĚ JE OTEVŘENÁ INOVATIVNÍM ŘEŠENÍM

Portugalský trh je proto stále více otevřen inovativním řešením, která pomáhají zmírňovat rizika lesních požárů, což bylo osobně potvrzeno při jednání Velvyslanectví ČR v Lisabonu s odborníky pro vnitřní bezpečnost Portugalska. České firmy, které prezentují pokročilé technologie, odbornost v požárním managementu a adaptabilní obchodní modely, mohou v Portugalsku najít úrodnou půdu, zejména pokud budou spolupracovat s místními subjekty a podílet se na financování a programech veřejné podpory.

Kateřina Bocianová, ekonomická diplomatka a zástupkyně velvyslance, Velvyslanectví ČR v Lisabonu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět