Slovensko chce modernizovat přístav v Bratislavě, chystá i terminál LNG

Slovenské ministerstvo dopravy vypracovalo projekt rozsáhlé modernizace bratislavských přístavů. Celková obnova přes 100 ha plochy přístavů, a to jak osobního, tak i nákladního, včetně obslužné železniční tratě, by měla vyjít na téměř 180 mil. eur. Po letech zanedbávání se tak otevírají nové možnosti vodní dopravy po Dunaji.

Ilustrační foto Shutterstock

Připravený projekt je zaměřen na chybějící infrastrukturu a nevyhovující technický stav vodní dopravy zařazené do základní sítě TEN-T. Bratislavský přístav, který plní funkci univerzálního nákladního i osobního přístavu, leží na křižovatce Rýnsko-Dunajského a Baltsko-Jadranského koridoru. Má dobrou dostupnost k přístavům ve Vídni a v Budapešti. Především nákladní přístav má výhodné přímé propojení na hospodářské a průmyslové oblasti na Slovensku, ale i v Česku, Rakousku a Maďarsku. Plánovaný termín zahájení celkové modernizace je březen 2025, s ukončením se počítá v březnu 2030. Podle ministra dopravy Jozefa Ráže vznikne modernizací jeden z největších a nejmodernějších přístavů na Dunaji.

Zjednodušené řízení

Zařazení projektu jako strategické investice znamená zjednodušení a urychlení přípravných procesů, což v praxi znamená, že povolovací procesy, či vyvlastňování pozemků, budou výrazně zrychlené. Investici bude posuzovat jen konkrétní ministerstvo, v tomto případě resort dopravy, který projekt modernizace přístavů předložil slovenské vládě ke schválení.

Plyn pro říční plavidla

Součástí přístavů v Bratislavě by měl být i nový LNG terminál, který by měl jednak přispět k modernizaci služeb, ale zároveň by byl i podpůrným řešením pro alternativní paliva. LNG terminál v bratislavském přístavu by měl sloužit jako čerpací stanice pro říční plavidla.   

Modernizace bratislavského přístavu i plány na výstavbu LNG terminálu se mohou stát rovněž vhodnou obchodní i investiční příležitostí pro české firmy z různých sektorů.

Hildegarda Horská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bratislavě

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět