SLUŽBY PROPEA POMÁHAJÍ ČESKÝM FIRMÁM NA NÁROČNÝCH TRZÍCH

Ministerstvo zahraničních věcí ČR realizovalo v roce 2023 již čtvrtý ročník projektů na podporu ekonomických aktivit (PROPEA) v zahraničí. Poskytnuté specializované expertní služby českým firmám výrazně pomohly k rozšíření jejich obchodně-ekonomických aktivit a trvalejší přítomnosti na vzdálených a náročných trzích. V roce 2024 program PROPEA pokračuje ve 14 zemích.

Ilustrace: Shutterstock

V roce 2023 se do programu PROPEA zapojilo celkem 34 firem, kterým bylo poskytnuto 53 individuálních služeb. V rámci poskytnutých služeb byl ze strany českých firem největší zájem o následující služby: vytváření a koordinace dodavatelských a partnerských sítí; zpracování obchodního plánu; zajištění propagačních, marketingových a PR služeb a zajištění licencí, certifikací, registrací a ochranných známek.  

Poskytované expertní služby byly vysoce hodnocené českými firmami. Realizované služby českým firmám mimo jiné usnadnily orientaci v tržním prostředí a výrazným způsobem pomohly k rozšíření jejich aktivit na 11 vzdálených a náročných trzích jako například v Austrálii, Barmě, Brazílii, Číně, Izraeli, Vietnamu, Spojených arabských emirátech a dalších zemích.

CENOVĚ ZVÝHODNĚNÉ SLUŽBY 

Program PROPEA je nástrojem ekonomické diplomacie schváleným vládou ČR a uskutečňovaným ve spolupráci Ministerstva zahraničních věcí ČR s Hospodářskou komorou ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR. Služby poskytované v rámci projektů PROPEA jsou pro firmy cenově zvýhodněné. Z rozpočtu PROPEA je dotováno 70 % ceny služby, přičemž zbylých 30 % představuje spolufinancování firem.

NA PĚTI KONTINENTECH

Vzhledem k tomu, že program PROPEA představuje relativně mladý nástroj české ekonomické diplomacie, který je vhodným doplňkem k ostatním individuálním službám, jež českým firmám poskytují velvyslanectví a agentury CzechTrade a CzechInvest v zahraničí, existuje velmi dobrý potenciál pro jeho další rozšiřování i v budoucnu. V roce 2024 program PROPEA pokračuje 15 projekty ve 14 zemích v Asii, Africe, Austrálii, Americe, Evropě a na Blízkém východě. Pro české firmy je připravena nabídka specializovaných individuálních služeb ověřených realizátorů, které české firmy mohou využít.

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět