ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE OTEVÍRÁ DVEŘE NA TRH ZAMBIE

Zambie, země s bohatými přírodními zdroji a dynamicky se rozvíjející ekonomikou, se může stát atraktivní destinací i pro české exportéry a investory. Navzdory výzvám, jako je klimatická změna, rozbujelá korupce a souboj geopolitických mocností, nabízí unikátní příležitosti v oblasti zemědělství, energetiky, těžby i v rozvoji infrastruktury. Cesty, jak ekonomicky proniknout do regionu jižní Afriky, lze hledat také skrze aktivní zahraniční rozvojovou spolupráci Česka v Zambii.

Zambie se chce stát regionálním dopravním uzlem. Významným projektem byla stavba mostu Kazungula přes řeku Zambezi mezi Zambií a Botswanou. Foto: Shutterstock

Zambie je jedním z největších producentů mědi na světě a její nerostné bohatství ji řadí mezi strategicky významné země Afriky. Těžba mědi zůstává hlavním zdrojem příjmů, přičemž odvětví tvoří přibližně 70 % vývozu země. Do dnešní doby však byla prozkoumána pouze část nerostného bohatství, což skýtá další významné příležitosti nejen pro investory.

Nelze však zapomínat na skutečnost, že Zambie patří do skupiny nejméně rozvinutých zemí světa, které jsou extrémně citlivé na vnější šoky a trpí vysokou mírou chudoby, což klade důraz na potřebu diverzifikace ekonomiky a zlepšení infrastruktury.

Vedle těžby hraje v zambijské ekonomice klíčovou roli zemědělství, které zaměstnává až 80 % populace. Zambijská vláda si uvědomuje potenciál rozvoje venkovských oblastí, což otevírá dveře pro investice do modernizace zemědělských technologií a zpracování potravin.

V CENTRU ZÁJMU ZÁPADU

Zambijský trh přitahuje rostoucí pozornost nejen kvůli svým přírodním zdrojům, ale také díky své strategické poloze. Geopolitický význam Zambie stoupá, zejména v souvislosti s projektem Lobito koridor, který plánuje propojit zambijské těžební centrum Copperbelt s přístavem Lobito v Angole. Tento projekt, podporovaný Evropskou unií a Spojenými státy, má za cíl urychlit dopravu mědi i dalších surovin na západní trhy a zároveň snížit závislost na Číně. Lobito koridor by měl nejen zkrátit dobu přepravy surovin, ale také přinést nové investiční příležitosti v oblasti infrastruktury a těžby.

CESTA PŘES ROZVOJOVOU SPOLUPRÁCI

Zambie se řadí mezi nejméně rozvinuté země světa a čelí obtížné ekonomické situaci. To vede k potřebě propojit tradiční obchodní model s rozvojovým financováním skrze projekty přítomných donorů, kteří vykrývají nedostatek prostředků v zambijském rozpočtu. Hlavní roli ve financování projektů tak hrají velcí hráči, jako je Světová banka, US Aid Invest, UK Export Finance, Evropská unie a Evropská investiční banka. Právě na půdě těchto institucí se rozhoduje o složení konsorcií realizátorů, ve kterých bezesporu mohou své místo nalézt také čeští investoři či exportéři vyhledávající rizikovější trhy.

Za zmínku rozhodně stojí evropská iniciativa Global Gateway, která věnuje Africe mimořádnou pozornost. Mezi největší plánované investice patří zmiňovaný projekt Lobito koridor, který EU společně se Spojenými státy a soukromým sektorem připravují jako jeden z klíčových projektů na africkém kontinentu.

KLÍČOVÁ JE REFERENCE

České firmy se čím dál více zapojují do rozvojových projektů a tím nejen přispívají k ekonomickému rozvoji země, ale také vytvářejí nové obchodní příležitosti. Získávají tak reference, které jsou základním předpokladem pro účast ve větších projektech mezinárodních donorů.

Například projekt SLIM (Sustainable Landscape through Integrated Management), který v Zambii realizuje Česká rozvojová agentura a spolufinancuje evropský program Green Nexus, je zaměřen na efektivní využívání přírodních zdrojů a rozšiřování udržitelných agrolesnických postupů. Tyto iniciativy nejenže pomáhají místním komunitám, ale zároveň otevírají dveře pro české technologie a inovace. V projektu SLIM se úspěšně uplatňují pokročilé technologie v oblasti satelitního mapování a environmentálního managementu.

Univerzitní nemocnice v Lusace obdržela od Česka dar v podobě specializovaného vybavení a vozidla pro neonatologickou ambulanci. Foto: Velvyslanectví ČR v Lusace

ČEŠTÍ PRŮKOPNÍCI V ZEMĚDĚLSTVÍ

Díky úspěšným projektům v Zambii má Česko příležitost rozšířit své ekonomické aktivity i do dalších zemí jižní Afriky. České firmy jako Farmet nebo VVS Verměřovice dosahují úspěchů v oblasti zemědělství a zpracování potravin. Tyto projekty nejenže přinášejí ekonomický prospěch, ale také přispívají k udržitelnému rozvoji a zlepšení životních podmínek v místních komunitách.

Společnosti Farmet a VVS Verměřovice se staly průkopníky v zavádění inovativních technologií a zemědělských postupů v Zambii. Farmet v Jižní provincii představil technologii na zpracování olejnin, která pomáhá místním farmářům zvyšovat produkci a snižovat závislost na dovozu potravin. Tento projekt získal podporu formou malého grantu Ministerstva zahraničních věcí ČR. Společnost VVS Verměřovice se zaměřuje na výživu zvířat, její produkty přispívají ke zvýšení produkce místních farmářů.

Zkušenosti z realizovaných obchodních operací pak lze využít například v rámci projektů B2B České rozvojové agentury. V roce 2024 se tímto způsobem do Zambie snaží proniknout česká společnost Papírny Moudrý s lokální výrobou prostředků na ochranu před hmyzem.

KOMPLEXNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŘEŠENÍ

Univerzitní nemocnice v Lusace od Česka obdržela moderní neonatologické vybavení, které výrazně zlepšilo kvalitu zdravotní péče o novorozence v největší zambijské nemocnici. Tento dar také zahrnoval speciálně upravený sanitní vůz, který je bezesporu nejmodernějším v zemi. Projekt byl realizován ve spolupráci s Českou rozvojovou agenturou, institutem Czech Health Technology Institute a společnostmi z Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků. Právě taková reference představuje dobrý odrazový můstek pro zapojení se do rozvojových projektů velkých donorů.

Příležitosti pro spolupráci a potenciální investory se pak rýsují i v dalších sektorech – od těžby a zpracování nerostů přes energetiku, stavebnictví, zmiňované zemědělství a potravinářství až po vodní hospodářství.

TĚŽBA ZŮSTÁVÁ PILÍŘEM

Těžební sektor zůstává jedním z nejvýznamnějších pilířů zambijské ekonomiky. Osmý národní rozvojový plán se zaměřuje na zvýšení hodnoty těžebních produktů prostřednictvím podpory místního zpracování a rozvoje přidružených průmyslových odvětví. Těžební sektor zůstává klíčovým pilířem zambijské ekonomiky, přičemž vláda plánuje zvýšit produkci mědi z 868 000 tun v roce 2020 na 1,5 milionu tun do roku 2026 a až na 3 miliony tun do roku 2032. Plán zahrnuje podporu těžby nejen mědi, ale i dalších nerostů, jako je zlato, drahokamy a mangan, které jsou nezbytné pro diverzifikaci exportů.

České firmy mohou přispět k těmto cílům dodávkami technologií pro těžbu a zpracování surovin, stejně jako spoluprací v oblasti geologického průzkumu a poskytováním služeb na podporu udržitelného rozvoje těžebního sektoru.

ENERGETICKÉ VÝZVY

Zambie čelí významným výzvám v oblasti energetiky, přičemž závislost na vodních elektrárnách zvyšuje riziko výpadků v období sucha. Osmý národní rozvojový plán zdůrazňuje potřebu diverzifikace energetického mixu a rozvoje obnovitelných zdrojů energie, zejména solárních a malých vodních elektráren. Vláda plánuje zvýšit instalovanou kapacitu obnovitelných zdrojů o nejméně 1 000 MW do roku 2026, přičemž solární energie bude hrát klíčovou roli.

Program REFIT (Renewable Energy Feed-in Tariff) stanovuje výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů, které jsou nastaveny tak, aby stimulovaly investice do menších projektů do 20 MW. České firmy mají příležitost dodávat technologie a zařízení pro rozvoj těchto energetických projektů, což je v souladu s vládní strategií zajištění energetické bezpečnosti a stability dodávek.

Společnost VVS Verměřovice se zaměřuje na výživu zvířat, její produkty přispívají ke zvýšení produkce místních farmářů. Foto: Velvyslanectví ČR v Lusace

AMBICE DOPRAVNÍHO UZLU

Zambie klade důraz na rozvoj své infrastruktury, zejména v oblasti dopravy a logistiky, aby se stala regionálním dopravním a logistickým uzlem. Svůj vliv chtějí v tomto směru posílit také velcí geopolitičtí hráči, kteří se tak Zambii snaží získat na svou stranu. Konkrétním příkladem je již výše zmíněný projekt Lobito koridor západních mocností, nebo opačným směrem směřující čínský projekt koridoru Tazara. Cílem je do roku 2026 zvýšit kapacitu pro skladování paliva, modernizovat a rozšířit dopravní infrastrukturu včetně železnice. České firmy mohou přispět subdodávkami bezpečnostních technologií a strojů nezbytných pro modernizaci a rozvoj infrastruktury.

ZDROJ OBŽIVY

Zemědělství je hlavním zdrojem obživy pro více než 70 % populace Zambie. Plán současné vlády se zaměřuje na zvýšení zemědělské produkce o 10 % ročně a zvýšení exportu zemědělských produktů nad 2 miliardy USD do roku 2026 (oproti více než 750 milionům USD v roce 2021). Důraz je kladen na modernizaci zemědělství prostřednictvím mechanizace, rozvoje zavlažovacích systémů a podpory agrolesnictví.

České firmy mohou nabídnout své technologie pro zemědělství, potravinářský průmysl a zpracování potravin, což je v souladu s cíli Zambie zvýšit potravinovou soběstačnost a diverzifikovat zemědělskou produkci.

PŘÍSTUP K ČISTÉ VODĚ

V rámci zajištění udržitelného využívání vodních zdrojů plánuje Zambie do roku 2026 zvýšit podíl populace s přístupem k čisté a bezpečné vodě v městských oblastech na 98 % (oproti 91,8 % v roce 2018) a ve venkovských oblastech na 67 % (oproti 58 % v roce 2018). Plán zahrnuje rozvoj a ochranu vodních zdrojů, včetně rozšíření zavlažovacích systémů a zlepšení infrastruktury pro správu vody. Velkým tématem je také práce s podzemní vodou a řízení environmentální zátěže s následnou rekultivací v souvislosti s rozšiřující se těžbou. České firmy mohou hrát v těchto projektech klíčovou roli, zejména v dodávkách technologií na úpravu vody, recyklaci odpadu a ochraně vodních zdrojů.

ŠANCE I RIZIKA

Zambie nabízí českým firmám široké spektrum příležitostí, které je však spojeno s množstvím specifických výzev a rizik. Klimatická změna, velká citlivost na externí šoky, ale také rozbujelá korupce a omezená dostupnost kapitálu jsou faktory, na které je třeba brát při plánování ekonomických vztahů ohled. I přes tuto skutečnost lze zambijský trh považovat za perspektivní destinaci pro české investory a exportéry. Investice do udržitelných technologií a rozvojové spolupráce mohou nejen přinést ekonomický zisk, ale také přispět k dlouhodobému rozvoji této africké země. České firmy, které již v Zambii působí, dokazují, že je možné dosáhnout úspěchu i na tak dynamickém a náročném trhu.

MILAN KALCŮ, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Lusace

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět