ITALSKÁ ARMÁDA BUDE MÍT NOVÝ TANK, JEHO VÝVOJ A VÝROBA JSOU ŠANCÍ PRO ŘADU SUBDODAVATELŮ

Společnost Leonardo podepsala s německým podnikem Rheinmetall memorandum o porozumění (MoU) ohledně založení nového společného podniku s podílem obou firem v poměru 50:50. Společný podnik se má zaměřit na vývoj a výrobu nových tanků a pásových bojových vozidel pro italskou armádu.

Ilustrační foto: Shutterstock

Cílem je průmyslový vývoj a následná komercializace nového hlavního bojového tanku (MBT) a nové platformy Lynx pro bojový systém obrněné pěchoty (AICS) v rámci programů pozemních systémů italské armády. Rheinmetall a Leonardo chtějí stanovit standardy nové generace nejmodernějších bojových vozidel v Evropě.

PŘÍSPĚVEK K EVROPSKÉ OBRANĚ

Roberto Cingolani, generální ředitel Leonardo, uvedl, že technologické a průmyslové synergie mezi společnostmi Leonardo a Rheinmetall jsou jedinečnou příležitostí pro vývoj nejmodernějších bojových tanků a bojových vozidel pěchoty. Tuto dohodu považuje Leonardo za zásadní příspěvek k vytvoření evropského obranného prostoru.

Budoucí společný podnik se sídlem v Itálii bude zejména vedoucím systémovým integrátorem, hlavním dodavatelem a systémovým integrátorem v obou italských programech (MBT a AICS) a bude definovat plán pro účast v budoucím evropském hlavním pozemním bojovém systému (MGCS). V rámci programů MBT a AICS budou systémy misí, elektronické sady a integrace zbraní vyvíjeny a vyráběny společností Leonardo podle požadavků italské armády.

Technologie budou také základem pro vývoj budoucího evropského MBT (MGCS) a nových verzí určených pro export. S nově vyvinutým hlavním bojovým tankem Panther a novým bojovým vozidlem pěchoty Lynx má Rheinmetall k dispozici odpovídající základní technologii, na které může stavět finální montážní linky. Homologační testy, dodavatelské činnosti a logistická podpora budou prováděny v Itálii s italským podílem 60 %. Pro italskou armádu se očekává dodávka zhruba 550 tanků a bojových vozidel pěchoty. Samozřejmě se počítá i s vývozem do dalších zemí.

ŠANCE I PRO ČESKÉ SUBDODAVATELE

Spojení dvou velkých zbrojovek Leonardo a Rheinmetall k vývoji a výrobě nového tanku a bojového vozidla pěchoty bude představovat obchodní příležitosti pro řadu subdodavatelů, včetně výrobců z Česka. Velvyslanectví Řím bude danou problematiku sledovat a informovat o vývoji na svých webových stránkách.

Zájemci o bližší informace se mohou rovněž obracet na ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Itálii, email: rome.commerce@mzv.gov.cz.

Petr Havlík, ekonomický diplomat

Andrea Nimmerfrohová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Římě

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět