NĚMECKO LÁKÁ NA PESTRÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. ZAPOJIT SE MOHOU I ČEŠI

Německo podporuje biologickou rozmanitost v zemědělské krajině. Pro projekt F.R.A.N.Z., do kterého jsou zapojená jednotlivá zemská ministerstva zemědělství, výzkumné instituty a zemědělské firmy, hledá inovativní řešení z oblasti smart farmingu.

Ilustrační foto: Shutterstock

Projekt F.R.A.N.Z. si stanovil za cíl vyvíjet a testovat nástroje, které zachovávají a zvyšují biologickou rozmanitost v zemědělské krajině. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu mají být tyto nástroje na ochranu přírody nápomocny širšímu okruhu zemědělských firem a farem. Za tímto účelem je důležité, aby se jednotlivé nástroje daly snadno začlenit do provozních procesů a nevedly k ekonomickým ztrátám. Záštitu projektu udělila spolková ministryně pro životní prostředí Steffi Lemke a spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir. Do projektu je zapojena řada vědeckých institucí – Thünenův institut pro biodiverzitu, Univerzita v Göttingenu a Institut Michaela Otta při Spolku ochrany přírody.

F.R.A.N.Z. vyvíjí a testuje praktická a ekonomicky životaschopná opatření na ochranu přírody v intenzivně obhospodařovaných zemědělských oblastech. Mezi ty nejúspěšnější opatření patří ostrůvky uprostřed polí pro divoké ptactvo, vysazování rozmanitých druhů rostlin v monokulturních polích či obnova prostředí pro různé druhy ptáků apod. Každá farma realizuje několik opatření, která vytvářejí v zemědělské krajině biotopy pro typické volně žijící druhy živočichů a rostlin a zároveň je lze snadno začlenit do provozních procesů. Volně žijící rostliny a živočichové jsou důležitou součástí zemědělské krajiny a přispívají mimo jiné k udržení úrodnosti půdy, boji proti škůdcům, zlepšení kvality vody a zvýšení rekreační hodnoty krajiny.

Aby se jednotlivá opatření mohla realizovat v různých spolkových zemích (momentálně jsou do projektu zapojené především „nové“ spolkové země, tedy bývalá NDR), do projektu F.R.A.N.Z. hledají i zahraniční zemědělské firmy, které nabízejí inovativní řešení v oblasti smart farmingu. Poptávány jsou především firmy vyvíjející aplikace či chytrá řešení na identifikaci druhů půd, dávkování osiv, snižování produkce CO2  při zemědělské výrobě či chytré hnojení. Zapojení do takového projektu by mohlo být dobrou příležitostí pro české firmy věnující se tomuto odvětví. V oblasti smart farming se české firmy prezentovaly i na veletrhu AGRItechnica v Hannoveru, který proběhl v půlce listopadu. Projekt F.R.A.N.Z. bude širší veřejnosti představen i na veletrhu Grüne Woche v lednu 2024 v Berlíně.

Tereza Petráňová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Berlíně

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět