Zdravotnictví, startupy i turistika. Sever Chorvatska láká investory

Župy na severu Chorvatska nabízejí řadu obchodních a investičních příležitostí v sektorech, jako je zdravotnictví, lázeňství, ale také výzkum a vývoj nebo turistika. Přesvědčit se o tom mohli také zástupci Velvyslanectví ČR v Záhřebu, kteří podnikli studijní cestu do této oblasti.

Krapina, centrum Krapinsko-zagorské župy. Foto Shutterstock

Mise do Međimurské a do Krapino-zagorské župy v severní části Chorvatska proběhla v rámci tradičních cest ekonomických diplomatů akreditovaných v Záhřebu. Cílem návštěvy bylo zmapovat ekonomickou situaci regionu a potenciál možných. Program připravilo chorvatské Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí.

Međimurská župa je jeden z dvaceti krajů Chorvatska, který loni deník New York Times označil za „Evropský region budoucnosti“. Nachází se severně od hlavního města Záhřebu mezi řekami Mura a Dráva, s rozlohou 729 km² patří k těm méně obydleným, žije zde na 105 tisíc obyvatel. Kraj nabízí dobré životní podmínky, vzdělanou a levnou pracovní sílu, je zde velmi nízká kriminalita, dobře rozvinutý školský a vzdělávací systém. Region nabízí a o 35 % nižší náklady na podnikání, než je průměr v EU, působí zde více než 3 tisíce firem. Pro ekonomiku je stěžejní kovodělný průmysl či zemědělství. Příležitosti nabízí i obnovitelné zdroje energie, digitalizace a digitální transformace ekonomiky, zelená tranzice a oblast železniční dopravy a silniční infrastruktury. Region je rozvoji podnikání velmi vstřícný, vítá zahraniční investory. Nejvíce přímých zahraničních investic je ze SRN, Rakouska, Itálie, Švédska, Lucemburska a USA. 

V regionu je tradičně rozvinutý kovodělný průmysl, precizní výroba hliněných odlitků a dílů pro automobilový průmysl (LTH Alucast,), startupové firmy a Technologické inovační centrum Međimurského kraje či vývojové a edukační centrum pro kovodělný průmysl Metal Center Čakovec. Centrum nabízí spolupráci při profesionálním 3D tisku plastů a kovů (provozuje stroje z USA a SRN). Důležitý je i tradiční je nábytkářský průmysl (Sobočan, přední designový výrobce nábytku a zařízení interiérů,).  V oblasti také existují příležitosti v oblasti cestovního ruchu (rozsáhlé cyklistické stezky), tradiční je zde i vinařství.

Malý region velkých příležitostí

I sousední Krapino-zagorská župa má dobrou strategickou polohu nedaleko hlavního města Záhřebu, blízko trhů EU a dalších zemí Balkánu. Nabízí dobré dopravní spojení v rámci hlavních evropských dopravních koridorů, má vysokou a lehce dosažitelnou infrastrukturu, vzdělanou a kvalifikovanou pracovní sílu. Kraj je důležitým hospodářským centrem s dlouhou průmyslovou a řemeslnou tradicí, nabízí termální lázeňské prameny, zdroje minerální vody, minerální materiály. Region je známý produkcí vína, je zde rozvinuto i zemědělství, lesnictví, nábytkářství a výroba dřeva. Z dřívějška je zde stále zastoupen textilní průmysl. Působí zde na 980 firem, mezi největší zahraniční partnery patří Itálie, SRN a Bosna a Herzegovina. K dispozici jsou pro investory volné pozemky na průmyslovou či individuální výstavbu.

Zástupci místní Hospodářské komory, která je v rámci Chorvatska leaderem v oblasti digitální transformace, v technologickém inkubátoru představili investiční platformu a potenciál, strategické projekty a aktivity, které župa potenciálním investorům nabízí. Jedná se především o oblast zdravotnictví (lázeňství, rehabilitační centra), zpracovatelský průmysl (průmyslové zpracování kovů), mlékárenství, stavebnictví, tradiční textilní průmysl, sklářství, výrobu syntetických vláken, sedaček pro vozidla, papírenství, výrobu plastů a podobně.

Projekty z peněz EU

Župa má v plánu investovat do zdravotnictví a lázeňství (především z fondů EU). Byly prezentovány následující příležitosti:

Výstavba speciální rehabilitační nemocnice Krapinske Toplice – investice do diagnostiky a rehabilitační terapie, technologie a roboty pro rehabilitaci (50 mil. eur)

Výstavba speciální rehabilitační nemocnice Stubičke Toplice – stavba lázeňského komplexu s využitím geotermálních pramenů (22 mil. eur)

Stavba dětského centra pro vzdělávání a ošetření (9,3 mil. eur)

Revitalizace jezer Bedekovčina, Zelená oáza Zagorje – zelená mikrozóna, výstavba ekologické stanice (8,7 mil. eur)

Astro-turistické centrum Hraščina – výstavba astrocentra (padání meteoritů), letní škola astronomie (5 mil. eur)

Digitální inovační hub Z-MED – zájem o technologie na řešení sektorálních a multisektorálních výzev ve zdravotnictví

Vědecké, vzdělávací a zábavné centrum Zagorje – rekonstukce hradu Golubovec, pro dovednosti STEM (věda, technologie, engineering, matematika), vědecké úspěchy chorvatských vědců (16,8 mil. eur).

Mezi významnější firmy, které v regionu působí, patří společnost firma Prostoria (luxusní nábytek) či termální lázně Stubičke Toplice  (lázeňské rehabilitační centrum).

Ohledně obchodních a investičních příležitosti v Krapino-zagorska župě se české firmy a podnikatelé mohou obrátit na tajemnici Hospodářské komory v Krapině (Janja Kantolić, tel.: +385 91 5606 328, e-mail: jkantolic@hgk.hr, www.hgh.hr) nebo na Zagorje Development Agency (Karolina Barilar, Managingt Director, tel.: +385 91 329 2534, e-mail: karolina@zara.hr, www.zara.hr).

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět