DŮLNÍ PRŮMYSL JE PRO KOSOVO PRIORITOU. ZEMĚ POTŘEBUJE MODERNÍ STROJE I ŘÍDICÍ SYSTÉMY

Důlní průmysl patří mezi nejvýznamnější kosovská průmyslová odvětví. Z pohledu českého exportu do Kosova se rovněž jedná o prioritní sektor. Představit tuzemské technologie v této oblasti pomohla nedávná mise českých těžařů pod hlavičkou projektu ekonomické diplomacie PROPED.

Ilustrační foto: Shutterstock

Důlní průmysl patří mezi ekonomické, ekologické a sociální priority, které kosovská vláda hodlá realizovat v rámci Strategie na rozvoj průmyslu a podnikání v letech 2023-2030. Doly potřebují moderní zařízení na těžbu, přepravu a třídění materiálu, bezpečnostní a řídicí systémy apod. Kosovo má páté největší zásoby hnědého uhlí na světě, kterých je více jak 13 miliard tun. Kromě zdrojů hnědého uhlí má země též řadu využitelných ložisek zlata, stříbra, chromu, niklu, hliníku, mědi, železných rud, olova a zinku. Kosovský důlní a těžební průmysl je však zastaralý a neefektivní.

PREZENTACE ČESKÝCH FIREM

I z tohoto důvodu připravilo Velvyslanectví ČR v Prištině podnikatelskou misi českých firem důlního průmyslu do Kosova. Mise proběhla v září jako součást projektů PROPED s podporu ministerstva zahraničí a ministerstva průmyslu a obchodu.

Hlavním cílem projektu bylo umožnit českým exportním firmám představit jejich služby, technologie a výrobky z oblasti důlního průmyslu nejvýznamnějším představitelům kosovských dolů a společnosti Kosovo Energy Corporation (KEK), která většinu dolů vlastní. Mise a jednání s kosovskými partnery se zúčastnili vrcholní manažeři firem Báňské projekty Ostrava, Enelex, Noen a Tatra, a dále vedení společenství firem CDT – Česká dobývací technika. Představitelé českých firem navštívili sídlo hnědouhelného dolu Obilič, kde jednali s vedením dolu a zástupcem Ministerstva hospodářství Kosovské republiky o možnostech dodávek českých technologií, zařízení a služeb pro údržbu, renovaci a zvýšení účinnosti provozů. Mise byla podpořena konáním Česko-kosovské smíšené obchodní komise v Prištině, která se uskutečnila ve stejném termínu jako podnikatelská mise.

PROPED poskytl českým firmám příležitost  představit své služby, technologie a výrobky pro kosovský důlní průmysl přímo konkrétním odpovědným manažerům z oblasti kosovského důlního průmyslu. Mise českých firem do Kosova zvýšila povědomí o špičkové kvalitě českých důlních technologií a zájem kosovské strany o budoucí spolupráci.

Květoslav Sulek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Prištině

 

Fotogalerie

Foto: Velvyslanectví ČR v Prištině

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět