Rozvojová spolupráce:

Česká diplomacie mobilizuje soukromé zdroje

Efektivní rozvojová pomoc chudším zemím není možná bez účasti soukromého sektoru. Mělo by ale jít o typickou win-win situaci, kdy jsou vítězové na obou stranách. Také českým podnikatelům, včetně malých a středních firem, se díky zapojení do rozvojové spolupráce otevírají nové příležitosti.

Memorandum o společné podpoře malých a středních podniků v rámci rozvojové spolupráce podepsali v Brně (zleva) generální ředitel EGAP Jan Procházka, generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek a ředitel ČRA Pavel Frelich. Foto: HATcom

Na společné podpoře právě těchto malých a středních podniků se dohodly tři významné státní instituce – Česká rozvojová agentura (ČRA), Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) a exportní pojišťovna EGAP. Příslušné memorandum o spolupráci podepsali představitelé těchto institucí během říjnového Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

„Jedním z našich primárních cílů v rámci zahraniční rozvojové spolupráce je mobilizovat soukromé prostředky, abychom dokázali ve větší míře zmírňovat chudobu v rozvojových zemích. Zároveň ale pomáháme českým podnikům otevírat dveře na nové trhy,“ uvedl ředitel ČRA Pavel Frelich. Rozvojová agentura se tak i v souladu s celkovou strategií ministerstva zahraničí stává jedním z klíčových hráčů na poli moderní ekonomické diplomacie.

A jak se budou zmíněné tři instituce v podpoře českých firem doplňovat? „My jako Česká rozvojová agentura nabídneme v rámci konkrétního projektu dotaci ve výši 50 procent celkových uznatelných nákladů. Příslušná firma ale bude mít zároveň možnost získat další zvýhodněné finanční prostředky od ČMZRB, případně s pojištěním EGAP,“ upřesňuje Frelich.

Malé a střední podniky

Dohoda tří státních institucí zapadá také do dlouhodobé strategie pojišťovny EGAP, která je pilířem českého systému veřejné podpory exportu do rizikovějších oblastí. „Naším hlavním cílem je podporovat exportní aktivity českých firem s tím, že stále větší pozornost věnujeme právě projektům malých a středních podniků,“ říká generální ředitel EGAP Jan Procházka.

ČMZRB, která postupně přebírá roli národní rozvojové banky, v tomto ohledu navazuje na tradiční aktivity staré čtvrt století. „Podpoře malých a středních podniků se věnujeme už 25 let. V souvislosti s naší novou rolí budeme působit také v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce,“ uvádí generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek.

Právě zapojení rozvojové banky do mezinárodních aktivit je oproti minulosti zásadní změnou, po které řada odborníků dlouho volala.

Nové finanční nástroje

Zásadní výhodou zapojení ČMZRB do rozvojové spolupráce je možnost využití nových finančních nástrojů – tedy nejenom přímých dotací, ale především zvýhodněných úvěrů, garancí, případně i majetkových vstupů prostřednictvím venture kapitálu.

„Těch možností bude do budoucna určitě více, je to námět k další diskusi, ale je dobré být připraven a v rámci rozvojové spolupráce přicházet s novými a inovativními nástroji a řešeními. Rozvojová pomoc by neměla být vnímána jako pouhý dar, solidarita nebo charita. Musí jít o investici do rozvoje, kterého se pochopitelně musí účastnit také privátní sektor,“ zdůrazňuje ředitel ČRA Pavel Frelich.

Frelich dodává, že zásadní zlom nastane ve chvíli, kdy nová rozvojová banka (transformovaná z ČMZRB) získá příslušnou akreditaci od Evropské komise. „Až bude tento proces transformace dokončen, možnosti podpořit soukromý sektor v rámci rozvojové spolupráce se výrazně rozšíří,“ dodává Frelich. Také pak podle něj bude možné více využít finančních prostředků z evropských fondů a programů Evropské komise.

JAN ŽIŽKA

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět