MODERNIZACE ESTONSKÉHO PRŮMYSLU A DOPRAVY JE ŠANCÍ I PRO ČESKÉ FIRMY

Příležitosti pro české firmy mohou být v příštích pěti letech v Estonsku velmi pestré. Hlavními tématy estonské ekonomiky budou modernizace průmyslu, výstavba dopravní infrastruktury, digitalizace a další rozvoj sektoru služeb. V Rižském zálivu vznikne 1700 km2 větrných farem. V hlavním městě začne fungovat supernemocnice za téměř pět set milionů eur. O rýsujících šancích se květnu přímo v Estonsku přesvědčilo šest českých exportérů, kteří sem zavítali v rámci podnikatelské mise.

Závod na zpracování ropných břidlic v Kohta-Järve. Foto: Shutterstock

Další příležitosti se nabízejí v potravinářském, dopravním, strojírenském i farmaceutickém průmyslu. Z pohledu Moravskoslezského kraje, který na misi v Estonsku zastupoval náměstek hejtmana Jan Krkoška, bude do budoucna nejzajímavější spolupráce s estonským regionem Ida-Virumaa. Ten se podobně jako český region bude muset vyrovnat s transformací svého těžkého průmyslu k více ekologickým formám výroby.

Zde se totiž koncentrují energetika, strojírenský i chemický průmysl včetně dvou důležitých sektorů – zpracování ropných břidlic a výroby vzácných kovů a jejich oxidů. Tyto provozy jsou ale silně neekologické a sektor se nevyhne restrukturalizaci. Náměstek Krkoška proto vyjádřil zájem s estonským regionem navázat bližší spolupráci a sdílet s estonskými partnery úspěšné české přístupy k zelené transformaci.

Česká delegace zahrnovala firmy Alubra, G. M. Project, Logio, Metalimex, Mechanika Prostějov či Info Detective Agency, doprovázela je také členka Ústavu nových technologií a aplikované informatiky Technické univerzity v Liberci. Zástupci tuzemských společností se sešli k obchodním jednáním s vytipovanými estonskými protějšky v prostorách Estonské obchodní a průmyslové komory.

ČESKÁ EXPERTÍZA

České firmy tak přivezly do Tallinnu expertízu v oblasti inženýrských služeb, nových materiálů, automatizace provozů, projektového řízení a algoritmizace ekonomických procesů. Cílem této multisektorové mise bylo představit obchodní příležitosti v Estonsku, nabídnout prostor k jednání o budoucí spolupráci, případně zprostředkovat kontakt na další estonské firmy skrze místní obchodní komoru.

Na zahájení firemních jednání vystoupili kromě náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky také generální ředitel Estonské obchodní a průmyslové komory Mait Palts a ředitelka Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Natálie Šitavancová.

Delegace v rámci své cesty navštívila také Litvu.

Petr Preclík, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tallinnu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět