NIGÉRIE NABÍZÍ PLYN A ROPU EVROPĚ. NA OPLÁTKU ŽÁDÁ NÁVRAT INVESTORŮ

Ohrožené dodávky plynu a ropy z Ruska do Evropy znamenají příležitost pro Nigérii. Nejlidnatější země Afriky se nabízí jako solidní partner Evropské unie pro zásobování těmito stěžejními surovinami. Na oplátku požaduje návrat a posílení unijních investic do technologického rozvoje, které mohou být ve stávající ekonomické situaci prospěšné pro všechny zúčastněné.

Ilustrační foto: Shutterstock

Pro české investory, výrobce a dodavatele v oblasti technologií pro těžbu, distribuci a zpracování (zkapalňování) plynu se tak nabízí skvělá příležitost, jak se v Nigérii uplatnit v tomto nyní zajímavém sektoru.

O potenciální vzájemné pomoci mezi Nigérií a Evropskou unií v oblasti dodávek plynu a ropy jednal na konci března státní ministr pro ropné zdroje Nigérie Timipre Silva s velvyslankyní EU v Nigérii Samuelou Isopi. Nigérie je podle vyjádření ministra připravena nabídnout své služby zvláště jako významný alternativní dodavatel plynu.

ZÁVISLOST NA ČÍNSKÉM TRHU

Výzva nigerijského ministra, aby Evropská unie posílila investice, je mimo jiné reakcí na prohlášení iniciativy těžebního průmyslu Nigeria Extractive Industries Transparency Initiative (NEITI), podle něhož se africká země příliš orientuje na Čínu. Ta je totiž téměř jedinou exportní destinací tamních pevných nerostných zdrojů, což pro ekonomiku Nigérie představuje významné riziko. NEITI proto doporučila federální vládě, aby rozvinula obchodní vztahy s dalšími státy, které umožní snížit přílišnou závislost na nastupující asijské hospodářské velmoci. Až 80% vytěžených nigerijských nerostů, jako jsou železná ruda, barit, kolumbit, končí právě v Číně.

Ministr Silva konkrétně vyzval EU, aby podpořila potenciální investory z řad evropských ropných a plynárenských společností, jako jsou Shell, Eni, Total Energies a další. Rozvoj nigerijského plynárenského sektoru zatím brzdí právě nedostatek nových investic. „Chtěli bychom být spolehlivými partnery při řešení energetického problému v Evropě a toho můžeme dosáhnout pouze spoluprací. Nigérie může tento závazek splnit jen tehdy, když se zvýší investice do těchto oblastí,“ řekl Timipre Silva.

Ministr dále uvedl, že za posledních 10 let zamířily do Afriky investice v hodnotě přes 70 miliard dolarů, ale do Nigérie bohužel pouze méně než 4 miliardy dolarů. V současné době jsou nigerijské zásoby plynu jedny z největších na světě.

PROJEKTY NOVÝCH PLYNOVODŮ

Nigérie už začala budovat plynárenskou infrastrukturu a dlouhodobě plánuje výstavbu plynovodů. V současnosti jsou v centru pozornosti projekt plynovodu Ajaokuta-Kaduna-Kano (AKK) až do Alžírska a projekt plynovodu Západní Afrika určený k přepravě suroviny do Maroka.

Ministr zdůraznil velkou potřebu transferu technologií v oblasti těžby a zpracování plynu i obnovitelné energie. Současně zdůraznil, že Africe musí být umožněno pokračovat ve využívání svých uhlovodíkových ložisek, které jsou pro rozvoj kontinentu stěžejní.

Velvyslankyně EU Samuela Isopi na druhé straně také vyzvala Nigérii, aby využila příležitosti, kterou nabízí současná krize v Evropě, k posílení dodávek plynu.

Beata Matusiková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Nigérii

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět