Tchajwanský trh dobylo další české pivo

Na tchajwanském trhu je k mání další z českých piv. BrouCzech, světlé pivo z pivovaru Nová Paka, je k dostání v síti obchodů Simple Mart v půllitrových plechovkách. Novopacký ležák tak doplní sortiment českých piv, která se v zemi již dají koupit. 

Foto: Česká ekonomická a kulturní kancelář Tchaj-pej

Simple Mart, kde se BrouCzech bude prodávat, má na Tchaj-wanu více než 800 obchodů. Pro novopacký pivovar je Tchaj-wan nová exportní destinace, BrouCzech se tak zařadí po bok zemí jako USA, Kanada, Čína či Itálie.

BrouCzech však není jedinou značkou českého piva, kterou lze na Tchaj-wanu zakoupit. Mezi další známá jména patří Plzeňský Prazdroj, Kozel či Budějovický Budvar. Rozmanitá nabídka jde ruku v ruce s rostoucí chutí Tchajwanců experimentovat a zkoušet nové druhy. Potenciál uspět na trhu mají prémiová, a především nealkoholická piva. Popularitu v posledních letech získávají i minipivovary.

Místní trh byl pro dovoz piva otevřen v roce 2002. Mezi hlavní dovozce patří Čína, Nizozemsko, Japonsko a USA. Dovoz z těchto zemí tvoří až 85 % z celkového objemu. Dle statistik se spotřeba piva na Tchaj-wanu v posledních letech pohybovala mezi 5,5-5,7 mil. hektolitrů ročně, tento trend byl částečně narušen striktními opatřeními proti koronaviru. Objem importovaného piva má vzrůstající tendenci s ročním tempem růstu v průměru ve výši 5 %, dovoz zahraničních značek tvoří 30-40 % z celkové spotřeby. Domácí výroba je zcela závislá na dovozu vstupních surovin, což může být zajímavou příležitostí pro české producenty. Dominantní pozici při dovozu chmele drží Německo, hlavním dodavatelem ječmene je Austrálie. 

Objem dovezeného piva z ČR na Tchaj-wan v „předcovidovém“ roce 2019 tvořil 5 090 hektolitrů, v meziročním srovnání se jedná téměř o 100% nárůst. Věříme, že na tento se podaří navázat i v období „postcovidovém“ a česká piva si najdou nové zákazníky i na Tchaj-wanu.

Milan Horák, vedoucí obchodně-ekonomického úseku, Česká ekonomická a kulturní kancelář Tchaj-pej

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět