Česká diplomacie v jubilejním 100. roce našeho státu

V lidovém povědomí i v literatuře existuje mnoho definic, co je diplomacie. Ve skutečnosti je to však obor, který není snadné přesně definovat, protože se stále vyvíjí. Henry Kissinger byl toho názoru, že diplomacie je umění možného, zatímco věda je umění relativního rozměru. Zakladatel našeho státu T. G. Masaryk zdůrazňoval úlohu vytrvalé práce: „Svět stál a stojí na práci, ne na náladě, svět udržuje se jen prací, a to prací drobnou, prací stálou.“ V roce, kdy slavíme 100. výročí založení našeho státu, máme s hrdostí vzpomínat na to, co náš stát za oněch 100 let nejen na poli diplomacie dokázal.

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Efektivní diplomacie

Jak dělat diplomacii efektivně? Především jde o kombinaci aktivní politiky zohledňující národní zájmy ČR a schopnosti pružně a profesionálně reagovat na změny ve světě. Musíme přitom mluvit v zahraničí jedním a silným hlasem, být čitelní a konzistentní vůči našim spojencům. Zahraniční politika musí být srozumitelná nejen pro naše partnery, ale pro občany naší země. Vycházíme ze dvou základních pilířů, kterými jsou bezpečnost a prosperita. Vystupování navenek nesmí působit odděleně od ostatních domácích politik. Diplomacie je vlastně naše prodloužená ruka za hranicemi státu.

Svět se vyvíjí stále zrychlujícím se tempem, tyto změny si vyžadují reakci spočívající v aktivním přístupu k naší diplomatické službě. Rozvinuté země – od USA přes Velkou Británii až třeba po Finsko – změnily pohled na vnitřní členění a využití jednotlivých nástrojů diplomacie. Společným jmenovatelem tohoto procesu změn je, že není efektivní oddělovat diplomacii politickou, ekonomickou, konzulární a kulturní. Ve skutečnosti se jedná o jednu sadu nástrojů, která musí sloužit zájmům státu, a současně přispívat na globální úrovni k udržitelnému rozvoji a posilování bezpečnosti.

Aktivní evropská politika

Členství v Evropské unii je pro nás z mnoha různých důvodů klíčové. Bezpečná a fungující Evropa je proto pro ČR velmi důležitá. Ukazuje se, že EU v mnoha směrech potřebuje reformovat. Musí být akční, efektivní, štíhlá, nepřidávat zbytečnou administrativu, a nepřetékat tam, kam nemá. Co lze lépe řešit na národní úrovni, se musí rozhodovat tam, nikoliv v EU, a musí odrážet oprávněné požadavky občanů dané země. Co je potřeba řešit lépe na úrovni evropské, jako například evropská bezpečnost či velké infrastrukturní projekty, řešme společně na tomto fóru.

Chtěl bych, aby naše pozice byly jednotné, předvídatelné a jejich prosazování účinné. K tomu je potřeba jasně stanovit klíčová témata, jež potřebujeme prosadit, a domluvit si strategii, jak na to. Ta by měla být založena na co nejintenzivnějších osobních vztazích, trpělivosti a důslednosti. Kritika je někdy nutná, ale negace není ten nejlepší způsob jak dosáhnout svého. Měli bychom aktivněji působit v jednotlivých institucích EU a být schopni utvářet a využívat koalice členských států při prosazování našich priorit. To vše vyžaduje koncepční a koordinovanou spolupráci rezortů v evropských tématech.

Pomoc firmám

Důležitou součástí české ekonomiky je obchod. Vyšší počet exportérů a zakázek v praxi znamená více pracovních míst, prosperitu i vyšší platy zaměstnanců, kteří v takových firmách pracují. Nízká efektivnost a roztříštěnost současného systému v oblasti ekonomické diplomacie a podpory obchodu omezuje naše reálné možnosti. Důvodem tohoto stavu je již historická zastaralost současného systému, který vznikal v několika krocích od roku 1993 a postupně institucionálně „nabobtnal“.

Mojí vizí je vybudovat moderní úřad české diplomacie a obchodu a vytvořit jednotnou a špičkovou zahraniční ekonomickou službu pro české firmy. Je potřeba se blíže podívat a zjednodušit překryvy, roztříštěné a nákladné organizační struktury vnějších ekonomických vztahů na úrovni ministerstev i specializovaných státních agentur a sjednotit je do jednoho týmu. Nová architektura zahraniční ekonomické diplomacie pro české firmy musí obsahovat profesionální nabídku služeb státu na jednom místě, v jedné síti a veškeré informace na jedné adrese.

MARTIN STROPNICKÝ, ministr zahraničních věcí

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět