UKRAJINSKÁ MĚSTA MODERNIZUJÍ MHD. INSPIRACI HLEDAJÍ I V ČESKU

Řada ukrajinských měst modernizuje systém hromadné dopravy a obnovuje svůj vozový park. Nová řešení a možné dodavatele hledají i v zahraničí. Zástupci několika municipalit na Ukrajině proto nedávno podnikli misi i do Česka.

Ilustrační foto: Shutterstock

Akci v rámci projektů na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) připravil Generální konzulát České republiky ve Lvově proto ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Incomingová mise zástupům regionálních center a místním dopravním podnikům ze západní Ukrajiny umožnila seznámit se s českými řešeními v oblasti městské hromadné dopravy. Konkrétně šlo účastníky z Černivců, Ivano-Frankivsku, Lucku, Rivne a Ternopilu. Tato města provozují trolejbusovou a autobusovou síť MHD, některá z nich doposud využívají starší česká a československá vozidla. Všechna uvažují o modernizaci svého systému MHD, nebo k němu již přistoupila.

Během pětidenní mise, která proběhla letos v listopadu, ukrajinští hosté navštívili výrobní závody Škody Electric v Plzni a Iveco Czech Republic ve Vysokém Mýtě. Další české společnosti, které působí v oblasti hromadné dopravy, měly účastníci mise možnost oslovit na veletrhu Czechbus 2021, který se konal na výstavišti v pražských Letňanech.

O zkušenostech, organizaci a praxi provozování moderní městské a regionální hromadné dopravy diskutovali členové delegace se zástupci Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP), Regionálním organizátorem Pražské integrované dopravy (ROPID) a dopravním podnikem ČSAD MHD Kladno, který patří do skupiny Arriva Transport Česká republika. Proběhla také jednání s představiteli České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která členům delegace umožnila seznámit se s českými nástroji podpory exportu.

Půjčky EIB

Právě MHD nabízí příležitosti pro české společnosti i na Ukrajině. Mnohá města po celé zemi přistupují k modernizaci svého systému MHD a obnově vozového parku, ať již formou rekonstrukce stávajících vozidel, nákupu ojetých vozů z ciziny nebo zbrusu nových trolejbusů, autobusů a tramvají. Řada z těchto projektů je financována prostřednictvím půjček od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nebo Evropské investiční banky (EIB).

Příkladem, že segment hromadné dopravy na Ukrajině může českým firmám nabídnout zajímavé příležitosti, je vysokomýtská Mikroelektronika. Společnost dodala své validátory elektronických jízdenek do měst Ivano-Frankivsk, Vinnycja nebo Lvov. Další zkušenosti má například pražská společnost Elektrotechnika, která se v rámci konsorcia několika firem podílela na rekonstrukci trolejbusové trati ve Lvově.

Vladimír Kadlec, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR ve Lvově

Fotogalerie

Incomingová mise ze západní Ukrajiny hledala v Česku inspiraci, jak modernizovat MHD. Foto Generální konzulát ČR ve Lvově

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět