ZAHRANIČNÍ INVESTOŘI ZÍSKALI MOŽNOST VLASTNIT POZEMKY V OMÁNU

Nový prvek ve vládním ekonomickém stimulačním plánu vydaném v březnu 2021 umožňuje zahraničním společnostem vlastnit půdu o rozloze více než 5 000 m2, která je v územním plánu označovaná jako komerční, komerční/obytná, turistická nebo průmyslová.

Ilustrační foto: Shutterstock

Podle ministra obchodu, průmyslu a podpory investic Qaise bin Mohammeda al Yousufa je tento krok součástí řady pobídek nabízených vládou k posílení ománské investiční přitažlivosti a atraktivity obchodního prostředí silně ovlivněného pandemií a ekonomickou krizí.

„Dříve zahraničním společnostem nebylo dovoleno vlastnit půdu, ale jen na 50 let pronajímat (tzv. usifrucht kontrakt). Ale nyní, s novým stimulem, bude zahraničním společnostem poprvé povoleno vlastnit půdu v Ománu za předpokladu, že budou splněny určité podmínky – například půda je určena pro provozování daného podnikání – a pokud podnikání spadá do oblastí povolených pro zahraniční investory,“ řekl ministr Al Yousuf. Jeho ministerstvo je také připraveno k podpisu dlouhodobých dohod se strategickými investory.

„Nyní je správný čas začít podnikat v Ománu,“ zdůraznil ministr. „Vím, že pandemie skutečně způsobila zpomalení ekonomiky, ale nyní s Jeho Veličenstvem sultánem Haithamem bin Tarikem a celým kabinetem v návaznosti na implementaci nejnovějšího plánu máme vyváženou strategii, která bude přínosem pro velké i malé podniky a přímé zahraniční investice,“ dodal.

Roman Plevák, diplomat pro Omán, Velvyslanectví ČR v Rijádu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět