BULHARSKO PLÁNUJE MILIARDOVÉ INVESTICE DO ŽELEZNICE

Bulharská vláda počítá s investicemi do rozvoje železniční dopravy z evropských fondů ve výši dvou miliard leva (více než jedné miliardy eur) do roku 2030.

Ilustrační foto: Shutterstock

Prostředky budou využity na budování i modernizaci železniční infrastruktury a prioritou do roku 2030 bude dokončení koridoru od bulharsko-srbské hranice k Burgasu a bulharsko-turecké hranici, jakož i výstavba ve směru Karnobat-Sindel a Sofie-hranice se Severní Makedonií.

Záměr vládních investic oznámil v parlamentu ministr dopravy a spojů Rosen Željazkov. Z příslušného operačního programu by mělo Bulharsko využít 1,5 miliardy leva, přičemž přes 1,1 miliardy by mělo směřovat právě do modernizace a budování železniční infrastruktury. Dalších více než 800 milionů leva očekává vláda z Mechanismu propojení Evropy, avšak přesná částka doposud nebyla stanovena.

JIŽ VYHLÁŠENÝ TENDR

Trasa mezi Sofií a hranicí se Severní Makedonií se již modernizuje – Národní podnik Železniční infrastruktura vyhlásil tendr na modernizaci úseku Pernik-Radomir za 321 milionů leva včetně DPH. Konečný termín pro předložení nabídek je 12. března 2021. Tendr je rozdělen do dvou částí. První zakázka se týká výstavby železniční trati, trolejového vedení a zahrnuje i dva dvousměrné tunely a 8 mostů. Druhá zakázka je zaměřená na signalizaci a telekomunikace v hodnotě přes 30 milionů leva. Termín dokončení byl stanoven v prvním případě na 42 měsíců, ve druhém na 44.

Dalším čerstvě vyhlášeným projektem je modernizace železniční trati Vidin-Sofia v úseku I: Vidin-Medkovec, jejíž součástí bude výstavba nového trolejového vedení, železniční trati, železničního zařízení i nových nádraží.

Veřejné zakázky na výše uvedené modernizační projekty vyhlašuje již zmíněný Národní podnik Železniční infrastruktura.

Vzhledem k dobrým referencím i hojné účasti českých firem v zakázkách pro železniční dopravu v Bulharsku v minulosti i současnosti představuje tento ambiciózní investiční program zajímavou příležitost.

Petr Vávra, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Sofii

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět