FIRMA SOR LIBCHAVY DODÁ ELEKTROBUSY DO RUMUNSKA

Česká firma SOR Libchavy zvítězila ve výběrovém řízení na dodávku 51 elektrických autobusů do rumunských měst. Elektrobusy dlouhé zhruba 12 metrů zamíří do ulic měst Alba Iulia, Buzau, Constanța a Ploiești.

Foto: Rudolf Opatřil, Velvyslanectví ČR v Bukurešti

Hodnota kontraktu dosahuje téměř 140 milionů lei. Smlouva by měla být podepsána v polovině listopadu.

Podle zákona z ledna 2019 platí, že elektrické dopravní prostředky musí představovat nejméně 30 % budoucích akvizic v oblasti veřejné dopravy uskutečněných obcemi. Kromě toho musí být alespoň 20 % vozidel zakoupených veřejnými orgány pro vlastní potřebu založeno na ekologických technologiích. Ministerstvo veřejných prací, rozvoje a veřejné správy ukončilo výběrové řízení na nové elektrobusy v říjnu.

AKTIVNÍ FIRMA NA RUMUNSKÉM TRHU

Firma SOR Libchavy je na rumunském trhu velmi aktivní, v minulosti uspěla se svými akvizicemi například ve městě Turda, velký zájem o její dopravní prostředky projevili před pandemií i například ve městě Dej.

Na základě podmínek výběrového řízení bude nyní společnost SOR Libchavy realizovat tyto dodávky do jednotlivých měst:

Constanta: 20 elektrických autobusů, 5 stanic rychlého nabíjení a 20 stanic pomalého nabíjení v celkově hodnotě cca 55 mil. RON.

Alba Iulia: 13 elektrických autobusů, 4 stanice rychlého nabíjení a 13 stanic pomalého nabíjení v celkově hodnotě cca 34 mil. RON.

Buzau: 9 elektrických autobusů, 3 stanice rychlého nabíjení a 9 stanic pomalého nabíjení v celkově hodnotě cca 25 mil. RON.

Ploiesti: 9 elektrických autobusů, 3 stanice rychlého nabíjení a 9 stanic pomalého nabíjení v celkově hodnotě cca 24 mil. RON.

Ministerstvo veřejných prací zajistí financování celého projektu prostřednictvím Regionálního operačního programu 2014-2020.

DALŠÍ PŘÍLEŽITOSTI

Rumunsko chystá v rámci „Národního investičního a ekonomického plánu obnovy“, který má oživit ekonomiku zasaženou pandemií koronaviru, veřejné investice do dopravní infrastruktury ve výši přes 60 miliard eur. Další prostředky na dopravu a její ekologizaci získá Rumunsko z evropských fondů.

Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bukurešti

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět