ZÁPADOKAZACHSTÁNSKÁ OBLAST LÁKÁ ČESKÉ FIRMY

Česká společnost Tedom instaluje kogenerační jednotku v areálu „Czech Camp“ ve městě Aksaj v Západokazachstánské oblasti. Jde o nejnovější vývozní transakci tuzemské firmy v tomto těžařském regionu, který je Evropě geograficky nejbližší oblastí Kazachstánu a důležitou dopravní křižovatkou s rozvíjející se infrastrukturou.

Ilustrace: Shutterstock

Samotný „Czech Camp“ je významnou českou investicí, areál poskytuje ubytovací služby a zázemí pro až 700 pracovníků těžebního průmyslu. Zajišťuje také rezervní zdroje energie pro část obyvatelstva. Ve městě Aksaj se též nalézají průmyslové prostory, určené například pro finální montáž ochranných masek Gumáren Zubří místní firmou GuZu Almaty.

CENTRUM TĚŽEBNÍHO PRŮMYSLU

Západokazachstánská oblast je důležitým centrem těžebního a zpracovatelského průmyslu. Tamní naleziště zemního plynu Karačaganak se podílí na domácí produkci této suroviny více než 40 procenty. Slibně se tam rozvíjí i zemědělství a strojírenství.

Nejvýznamnějším podnikem pro těžbu a zpracování ropy a zemního plynu na rozsáhlém území naleziště je konsorcium Karachaganak Petroleum Operating (KPO). Jedná se o jednu z největších zahraničních investic do Kazachstánu, od roku 1997 zde bylo investováno 26,6 miliardy dolarů. V roce 2019 KPO vytěžilo 10,1 milionů tun ropy a 18,6 miliardy m3 plynu, což odpovídá 16 % a 45 % produkce karbohydrátů v Kazachstánu.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Český velvyslanec Rudolf Hykl během nedávného jednání v Západokazachstánské oblasti představil potenciál ČR, pokud jde například o možné dodávky českých energetických a environmentálních technologií. Připomněl též možnosti českého exportního financování projektů. Kazachstánská strana v průběhu jednání projevila zájem o uspořádání oborové mise dobývacích a těžebních technologií pro modernizaci stávajícího průmyslového vybavení.

Další nadějné příležitosti pro české firmy se rýsují například v oblasti dodávek kogeneračních jednotek, armatur či pump do ropného průmyslu. Perspektivním směrem se jeví lokalizace výroby českých firem s ohledem na zvyšující se požadavky kazachstánské státní správy v tomto směru.

Olga Kalinová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět