LITVA LIKVIDUJE DRUHÝ REAKTOR JADERNÉ ELEKTRÁRNY IGNALINA

V jaderné elektrárně Ignalina začíná první fáze projektu „Demontáž a dekontaminace vybavení pracovních prostor R1 a R2 druhého reaktoru“. Dokončení demontáže druhého bloku je naplánováno na květen 2028.

Příjezd k jaderné elektrárně Ignalina. Foto: Shutterstock

Na likvidaci samotného atomového reaktoru do roku 2027 bude vyčleněno 490 milionů eur. Očekává se, že všechny navazující práce budou dokončeny do roku 2038. Na konci října 2020 byla veřejnosti představena zpráva o posouzení dopadů projektu na životní prostředí. Cílem projektu je demontáž, dekontaminace a likvidace vzniklého odpadu.

Zpráva analyzuje alternativy plánovaných aktivit a technologických řešení. Odhaduje se, že při demontáži reaktoru se nahromadí zhruba 2 100 tun odpadu třídy А, В, С, D a E, uvádí se množství jednotlivých tříd odpadů, možnosti jejich přepravy, skladování a identifikují se neradiologické a radiologické dopady na životní prostředí.

LIKVIDACE ELEKTRÁRNY ZA MILIARDY EUR

Po zdlouhavých jednáních se finance na likvidaci reaktoru do roku 2027 rozhodla přidělit Evropská komise, Litva bude muset přispět pouze 14 % z celkové částky. V letech 2014–2020 už Evropská unie poskytla na likvidaci jaderné elektrárny Ignalina 450 milionů eur, v předchozím sedmiletém období od roku 2007 dalších více než 830 milionů. Podle výpočtů z jara 2019 by likvidace celé jaderné elektrárny měla vyjít na více než 3,3 miliardy eur. Do konce roku 2018 již bylo utraceno zhruba 1,2 miliardy.

Litva se zavázala uzavřít jadernou elektrárnu po vstupu do EU. Ignalinské reaktory zcela zastavily výrobu elektřiny 31. prosince 2009, poté bylo zahájeno jejich vyřazování z provozu.

PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ FIRMY

Demontáž druhého reaktoru představuje příležitost pro české firmy z oblasti jaderné energetiky, sanace půdy a vod, demontážní, demoliční a stavební firmy, které se o zakázky v rámci tohoto projektu mohou ucházet.

Pro více informací sledujte webové stránky Jaderné elektrárny Ignalina nebo kontaktujte obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky ve Vilniusu (Dr. Kristina Karvelyte, tel. +370 5 266 10 56).

Kristina Karvelyte, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR ve Vilniusu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět