SAÚDSKÁ ARÁBIE PODPOŘÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ VLASTNÍCH OBČANŮ

Saúdský fond pro rozvoj lidských zdrojů (HADAF) oznámil změny v programu podpory zaměstnanosti, které jej otevírají většímu množství saúdských zaměstnanců v soukromém sektoru. Program umožňuje zaměstnavatelům kompenzovat zvýšené náklady na zaměstnávání saúdských občanů oproti zahraničním zaměstnancům a podporuje tak vládní iniciativy v oblasti lokalizace pracovní síly.

Ilustrační foto: Shutterstock

Realizace programu podpory zaměstnanosti začala v dubnu tohoto roku. Jeho podmínky umožňují čerpat dotaci ve výši 30-50 % platu saúdského zaměstnance po dobu až dvou let. Podporu mohou zaměstnavatelé nově čerpat na saúdské zaměstnance přijaté po 1. červenci 2019 s příjmy v rozmezí 3 200-15 000 saúdských rijálů (zhruba 19 800Kč – 90 000 korun). Původně to bylo 4 000-10 000 rijálů (zhruba 24 000 – 60 0000 korun). Podpora pak činí nejvýše 50 % platu zaměstnance, přičemž částka nesmí přesáhnout 3 000 rijálů (cca 18 000 Kč).

POBÍDKY PRO ŽENY I VYBRANÉ PROFESE

Součástí programu jsou také dodatečné pobídky ve výši 10 % pro zaměstnávání žen, zdravotně znevýhodněných, zaměstnanců z malých měst či méně rozvinutých regionů (v zásadě zaměstnanci ze všech regionů země s výjimkou Rijádu, Džiddy, Dammámu a Al-Khobaru). Pro čerpání dodatečné pobídky jsou způsobilé také vybrané profese v podporovaných sektorech, malé a střední podniky, a v neposlední řadě podniky v sektorech zasažených pandemií covid-19 (hotelové a turistické služby, pohostinství atd.).

Podporu je možné čerpat, i pokud je zaměstnanec již beneficientem některého z dalších programů HADAF zaměřených na podporu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců (Hafiz, Tamheer, Qurrah a Wusool), a dále zaměstnanců, kteří byli beneficienty jiných programů pro zvýšení mzdy, avšak nečerpali celých 24 měsíců. V takovém případě je možné čerpat z programu po dobu rozdílu mezi dobou čerpání z jiného programu a dovršením 24 měsíců podpory.

ZVYŠOVÁNÍ KVALIFIKACE

Vedle programu podpory zaměstnanosti má HADAF na starosti také podporu zvyšování kvalifikace zaměstnanců. Nárok na ni mají zaměstnanci s příjmy v rozmezí 4 000 – 10 000 rijálů (24 000 Kč – 60 000 Kč) po dobu tří let. Podpora činí 30 % mzdy, přičemž každý následující rok se snižuje o 10 %.

Zajímavým nástrojem podpory je také kompenzace mzdy ušlé za dny volna, které zaměstnanec vybírá za účelem podstoupení hemodialýzy.

Vzhledem k rychle postupujícímu procesu zavádění kvót na zaměstnávání místních občanů („saúdizace“), a návazně výrazně se zvyšujícím mzdovým nákladům doporučujeme případným zaměstnavatelům seznámit se podrobněji s nabídkami podpory mezd saúdských zaměstnanců přímo na webových stránkách HADAF.

Vojtěch Hromek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Rijádu

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět